Dag i Karleby

Onsdag ägnar vi åt Karleby, en promenad på ca 2,5 km in till staden. Vi passerar ett minnesmärke över en batalj från Krimkrigets dagar (då Finland var ryskt), 1852, då engelsmän med avsikt att bränna staden jagades bort av rådiga Karlebybor under ledning av Anders Donner. Staden hade sedan länge varit betydelsefull utskeppningshamn för tjära. Fartygen lastade sten i Medelhavet som barlast på återfärden och stenen tippades på en udde som ännu innehåller mycket tjära från den tiden. Vi passerar några stråk av gammal tjära som känns som att gå på bark.
På turistinfo överfalls vi av en äldre man som hamnar i extas och föreslår oss en mängd evenemang som vi inte har möjlighet att gå på under vår korta vistelse men det bryr han sig inte om utan fortsätter oförtrutet med sina förslag och ger oss broschyrer som vi redan har.
Karleby består av Oppistan och Neristan, den senare är den gamla ursprungliga bebyggelsen.
Vi vandrar runt och hittar bl.a. detta hus som bevarats i ett i det närmaste oförändrat skick.
Trötta av värmen provianterar vi i Halpa-Halli och tar taxi tillbaka till hamnen.
Dusch och därefter middag på den fina restaurangen.
Planerna för nästa dag är att gå till Tankar ca 8 NM västerut, en fyr och populär besöksplats.
Därifrån kan vi sedan gå direkt över till Ratan, en etapp på drygt 50 NM.
Väderutsikterna för de kommande dagarna får oss att tänka om, det skall bli regn och åska nästa dag och ökande NO vindar på bottenviken och även följande dagar kan bli lite trista för överfart så vi bestämmer oss att gå direkt från Karleby till Ratan tidigt nästa morgon, ställer klockan på väckning 05:30 och går och lägger oss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0